2013. március 11., hétfő

Egy kis sutamény..

Szembe kell néznem a ténnyel, hogy képtelen leszek a blog tematikáját maximálisan követni. Rajongok a muffinokért, de a tortákért legalább annyira, és a most következő tortának, annak ellenére, hogy kicsit sem muffin, egyszerűen szerepelnie kell:) Legutóbb egy barátnőm esküvőjére sütöttem, és hatalmas sikert arattam vele. Igaz a külcsínen van még mit csiszolni, de a belbecs..Minden szerénység nélkül állíthatom, hogy az úgy tökéletes, ahogy van:) Egy baja van csupán, hogy fogyasztás előtt egy éjszakát hűtőben kell pihennie. De mint tudjuk, az igazán jó dolgokra várni kell, erre a Citromtortára pedig még érdemes is!:)






Tejszínes Citromtorta


Hozzávalók 1 db 26 cm-s tortához:

Tésztához:

1 db 3 tojásos piskóta lap

(Szétválasztjuk a 3 tojást, a fehérjéből 3 evőkanál kristálycukor hozzáadásával kemény habot verünk. Ehhez egyenként folyamatos keverés mellett hozzáadjuk  a tojások sárgáját, majd evőkanalanként óvatos, széles mozdulatokkal hozzákeverünk 3 evőkanál lisztet. Papírral kibélelt formában 170 C-on 20 perc alatt készre sütjük.  A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a piskóta)


Krémhez:

-500 ml 20%-os tejföl
-5 dl behűtött habtejszín
-2 db citrom
-130 g kristálycukor
-10 g vaníliás cukor
-15 g zselatinpor

-Babapiskóta


Elkészítés:

1, A kihűlt piskótát helyezzük vissza a kapcsos tortaformába (a papírt ne felejtsük el levenni:))

2, Egy tálban keverjük el a tejfölt, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és adjuk hozzá a citromok kifacsart levét és lereszelt héját

3, Egy kis lábosban k. fél dl vízzel melegítsük össze a zselatinport. Fontos, hogy ne forraljuk, amint a zselatin feloldódott vegyük le a gázról. Ha kissé kihűlt, keverjük a tejfölös keverékhez.

4, A habtejszínt verjük kemény habbá, és óvatos mozdulatokkal keverjük a tejfölös-zselatinos keverékhez. 

5, Ezután a krém felét tegyük a piskótára, majd a krémes felületet fedjük be babapiskótával, majd erre öntsük rá a maradék krémet.

6, Tegyük egy éjszakára hűtőbe, másnap pedig díszítsük. Lehet tejszínhabbal, én nyáron friss citromfűvel és citromszeletekkel szoktam, télen pedig levél formájú cukorkákkal:)



A receptet a desszert.eu oldalon találtam.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése